Apeldoornse verzetstrijders geëerd met straatnaam in Ugchelen Buiten

 in Ongecategoriseerd

Foto: Gert Perdon

In de nieuwe wijk Ugchelen Buiten zijn twaalf straatnamen vernoemd naar Apeldoornse verzetsstrijders. Onder meer Evert van ’t Land, David Gosker en Gerrit Kroon zijn bovendien geëerd in het boek ‘Straatnamen voor verzetsstrijders – Eerbertoon in een nieuwe wijk’.

Bij de nieuwbouwplannen voor Ugchelen Buiten in 2015 kreeg Stichting Bevrijding ’45 Apeldoorn van de gemeente de opdracht om – op basis van een aantal criteria – een selectie te maken van geschikte kandidaten die een straatnaambordje verdienden.

Doorsnee van het Apeldoorns verzet

“Het moest een goede doorsnee van het Apeldoorns verzet worden”, vertelt Henk van Vulpen, een van de schrijvers van het boekje. “Leiders, individualisten en bijvoorbeeld ook vrouwen. Uit een groslijst van veertig namen hebben we er uiteindelijk twaalf geselecteerd.

Voor het boekje gingen de schrijvers op zoek in archieven en naar familieleden. “Niet eenvoudig als je bedenkt dat de kinderen tussen 1930 en 1945 zijn geboren”, zegt Van Vulpen, die zelf zocht naar nabestaanden van verzetsstrijder Evert van ’t Land.

Schrijnend

Diverse verzetsstrijders eindigden voor het vuurpeloton of in een concentratiekamp. Van Vulpen: “Een schrijnend verhaal is dat van wethouder David Gosker. Hij ging met twee zonen in het verzet en dook begin 1945 onder. Op 1 april werd het zoontje van een zoon gedoopt. Hij wilde daarbij aanwezig zijn, maar werd toen samen met deze zoon opgepakt en gefusilleerd. Het zoontje dat destijds werd gedoopt, was aanwezig bij de boekpresentatie.”

‘Straatnamen voor verzetsstrijders – Eerbetoon in een nieuwe wijk’ is verkrijgbaar bij Nawijn & Polak en Primera.

Bron: Apeldoorns Stadsblad